Categories: ΑΜΕΡΙΚΗ

Που πηγαίνουν τα όπλα της πολεμικής βιομηχανίας των ΗΠΑ

Το σχεδιάγραμμα της εικόνας χαρτογραφεί τη ροή που διαγράφει το εμπόριο όπλων των ΗΠΑ με τον υπόλοιπο κόσμο. Όπως φαίνεται και στο χάρτη, σχεδόν οι μισές εξαγωγές όπλων των ΗΠΑ κατευθύνονται στη Μέση Ανατολή, συμβάλλοντας καταλυτικά στην ανάφλεξη και τη συνέχιση των πολέμων της  περιοχή.

Τρία κρίσιμα σημεία  αναφορικά με  το εμπόριο όπλων των ΗΠΑ:

  1. Οι εξαγωγές των ΗΠΑ είναι μαζικές

Οι ΗΠΑ είναι με διαφορά ο μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων παγκοσμίως. Το 1/3 των εξαγωγών είτε προέρχονται απευθείας από την Αμερική είτε κατασκεύαζονται υπό την άδεια της σε τρίτες χώρες όπως η Ιαπωνία,η Αυστραλία ή άλλα σύμμαχα κράτη. Η Ουάσινγκτον στέλνει όπλα σε περισσότερες από 98 χώρες, ενώ το διάστημα 2013-2017 οι εξαγωγές της αυξήθηκαν κατά 20% συγκριτικά με την προηγούμενη πενταετία

 

  1. Τα αμερικάνικα όπλα διαιωνίζουν τις διαμάχες και τους πολέμους σε όλο τον κόσμο

Από το 2010 ο βασικός-κρίσιμος παραλήπτης οπλικών συστημάτων από τις ΗΠΑ είναι η Σαουδική Αραβία. Ο λόγος είναι προφανής: Η δεκαετία του 2010 χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα βίαιες συγκρούσεις στην Μέση ανατολή, η Ουάσινγκτον είναι στενός συνεργάτης και υποστηρικτής της Σαουδικής Αραβίας και άλλων κρατών στην περιοχή στον  πόλεμο με την Υεμένη και τον ανταγωνισμό με το Ιράν, συνεπώς προκύπτει μια συνθήκη εξαιρετικά ευνοϊκή για την πώληση όπλων από τις ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή, ο ΟΗΕ διακηρύττει ότι είναι παράνομη η πώληση όπλων σε χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση. Ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Γερμανία και η Φινλανδία, σταμάτησαν να στέλνουν όπλα στη Σαουδική Αραβία. Γενικότερα, στη διεθνή κοινότητα γίνεται λόγος για την απαγόρευση μεταφοράς εξοπλισμών στη Σ. Αραβία, ρεαλιστικά ωστόσο,  οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να συγκινηθούν από τη συγκεκριμένη απαίτηση.

  1. Μπορεί να χρειαστούν ακόμη και δεκαετίες μέχρι τα όπλα να φτάσουν στον προορισμό τους

Οι περισσότερες από τις συναλλαγές που παρακολουθούμε σήμερα επισημαίνει η Aude Fleurant, διευθύντρια του τμήματος που μελετά τη μεταφορά όπλων του SIRPI  (Stockholm International Peace Research Institute), έχουν υπογραφεί από τη διοίκηση Ομπάμα. Χαρακτηριστικά, το πρόγραμμα των μαχητικών F-35 ξεκίνησε το 1990 αλλά μόλις πρόσφατα άρχισε η παράδοση τους.

 

Αμερικανικές εταιρείες κατασκευής οπλικών συστημάτων.

Ο Τραμπ το πάει ένα βήμα παραπέρα, καθώς μέσω της πολίτικης για τη Μεταφορά Συμβατικών Όπλων (Conventional Arms Transfer-CAT) προσπαθεί να διευκολύνει ακόμα περισσότερο τις ιδιωτικές αμυντικές βιομηχανίες να πωλούν τα όπλα τους ανεμπόδιστα στη διεθνή αγορά, με τις συνέπειες των εν λόγω αποφάσεων του Τραμπ να γίνονται αισθητές σε 5-7 χρόνια, σύμφωνα με την Aude Fleurant. Οι επικριτές έχουν βάσιμες ανησυχίες ότι η νέα CAT δίνει προτεραιότητα στα κέρδη των επιχειρήσεων κατασκευής όπλων, κάνει πιο ελαστικούς τους κανόνες διαφάνειας και νομιμοποιεί  την πώληση όπλων σε κράτη που παραβιάζουν βάναυσα τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τέλος, οι υπέρμαχοι της CAT,υποστηρίζουν ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η εθνική ασφάλεια ενώ ο Σύνδεσμος Αεροδιαστημικών Βιομηχανιών (Aerospace Industries Association-AIA) που αντιπροσωπεύει τις ιδιωτικές  εταιρείες της αμυντικής βιομηχανία, όπως ήταν φυσικό, υποδέχτηκε με θέρμη τις αποφάσεις του Τραμπ για την απελευθέρωση του εμπορίου συμβατικών όπλων σε τρίτες χώρες.

Πηγή: www.ajplus.net

Αν σας άρεσε αυτό το κείμενο, μέσω της δωρεάς (Donate) μπορείτε να ενισχύσετε την προσπάθεια του foreign-politics.

Foreign-Politics

Recent Posts

Η άστοχη εξωτερική πολιτική της Ελλάδας με την Αλβανία

Που βρίσκονται οι σχέσεις των δύο χωρών και πως θα έπρεπε να είναι βάσει των…

4 εβδομάδες ago

Η επικοινωνιακή καταιγίδα της Δύσης σε Ουκρανία και Γάζα

Η πολυεπίπεδη προπαγάνδα των δυτικών χωρών στις συγκρούσεις στην Ουρκανία και τη Γάζα. Οι μέθοδοι…

8 μήνες ago

Ο Παπανδρέου και οι Άραβες

Ο φιλο-αραβισμός του Παπανδρέου: Ιδεολογια ή στρατηγική; Η στήριξη σε Παλαιστινη και Λιβύη. Η Τουρκία…

1 έτος ago

Δημοκρατία εσωτερικού, αυταρχισμός εξωτερικού

Χώρες με ισχυρή δημοκρατική παράδοση στο εσωτερικό τους, στην εξωτερική τους πολιτική δραστηριότητα είναι πολύ…

1 έτος ago

Μεξικό: Ένας αριστερός πρόεδρος απέναντι σε εχθρικά media

Οι καινοτομίες στην επικοινωνία και ο τρόπος που διαχειρίζεται ο Μεξικανός πρόεδρος τα ΜΜΕ. Τα…

2 έτη ago

Η στρατηγική του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Οι ευφυείς και ριψοκίνδυνοι ελιγμοί του Αλέξανδρου. Οι πολιτικές αποφάσεις και οι πολεμικές επιτυχίες με…

2 έτη ago