Categories: ΕΥΡΩΠΗ

Απολύσεις, συλλήψεις και άγρια καταστολή στη γειτονική Αλβανία

Στις 17 Νοεμβρίου 2019 ιδρύεται το Ενωμένο Συνδικάτο ανθρακωρύχων της Μπουλκίζα στη Βόρεια Αλβανία.

Στις 22 Νοεμβρίου, ο Έλτον Ντεμπρέσι, πρόεδρος της Ένωσης, απολύεται.

Στις 3 Δεκεμβρίου, ο Μπεκίρ Ντουρίτσι μέλος του Συνδικαλιστικού Συμβουλίου, απολύεται.

Στις 20 Δεκεμβρίου, ο Μπεχάρ Γκίμι μέλος του Συνδικαλιστικού Συμβουλίου, απολύεται. 

Στις 23 Δεκεμβρίου, περίπου άλλοι 10 εργαζόμενοι θα κληθούν στα Τίρανα προκειμένου να απολυθούν εκβιαστικά, συμπεριλαμβανομένων τόσο των μελών του Συμβουλίου, όσο και των διαδηλωτών που συμμετείχαν στις απεργιακές κινητοποιήσεις του Νοεμβρίου.

Το  ορυχείο του θανάτου

Μόλις 45 χιλιόμετρα ανατολικά των Τιράνων, στο ορυχείο της μικρής πόλης Μπουλκίζα απασχολούνται περισσότεροι από 600 εργάτες. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ορυχεία χρωμίου στον κόσμο και το αρχαιότερο στην Αλβανία, χώρα με ούτως ή αλλως σημαντικό ορυκτό πλούτο. Το ορυχείο αρχικά ιδιωτικοποιήθηκε τη δεκαετία του ’90 μέσα από ρωσικά, καναδικά και αυστριακά consortium, μέχρι να πέσει τελικά έναντι μικρής αμοιβής στα χέρια του  πλουσιότερου και αμφιλεγόμενου ύπερ-ολιγάρχη της Αλβανίας, Σαμίρ Μάνε.

Σε μια χώρα όπου στο βώμο της προσέλκυσης επενδύσεων  η προστασία της εργασίας είναι ανύπαρκτη, δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση το  εν λόγω ορυχείο με τους εργαζόμενους κατά διαστήματα να απεργούν ζητώντας αύξηση στους μισθούς πείνας που λαμβάνουν, καταγγέλλοντας συγχρόνως τις αθλιες κι επικίνδυνες συνθήκες εργασίας. Τραγική απόδειξη αποτελούν οι θάνατοι μεταλλωρύχων με πιο πρόσφατη τραγωδία το θάνατο εν ώρα εργασίας τριών εργατών το 2017.

Έτσι άρχισε ο πόλεμος από τον ιδιοκτήτη του ορυχείου χρωμίου (το οποίο του έχει παραχωρήσει το κράτος) εναντίον των ανθρακωρύχων της Μπουλκιζα. Ωστόσο, ελάχιστα μέσα ενημέρωσης και δημοσιογράφοι έχουν αναφέρει το παραμικρό στην κοινή γνώμη για τις κινητοποιήσεις των ανθρακωρύχων που συνεχίζονται για περίπου ένα μήνα. Ακτιβιστές της αριστερής οργάνωσης Organizata Politike που εξ’αρχής πρωτοστάτησαν σ’ όλες τις κινητοποιήσεις των ανθρακωρύχων, ανακοίνωσαν τα εξής:

«Πιστεύουμε σε μία κοινωνία με ουσιαστική δημοκρατία που δεν θα μείνει μόνο στα χαρτιά, που δεν θα μείνει μόνο στα τηλεοπτικά παράθυρα, που δεν θα διώξει την παρούσα κυβέρνηση απλώς για να φέρει στην εξουσία την αντιπολίτευση. Κι αυτό σε μια γνήσια δημοκρατία επιτυγχάνεται μόνο μέσω συνδικαλιστικής οργάνωσης. Αυτό είναι το αληθές κι αποδεικνύεται περίτρανα από τις ενέργειες του Σαμίρ Μάνε του πλουσιότερου – και κατά συνέπεια του πιο ισχυρού – ανθρώπου στην Αλβανία».

Δεν παραλείπουν μάλιστα να αναφερθούν και στη «σιγή ιχθύος» που τηρούν τα αλβανικά ΜΜΕ για το θέμα, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Δεν περιμένουμε από τους δημοσιογράφους που τρέφονται από τα αφεντικά – των οποίων τα ταξικά τους συμφέροντα είναι στενά συνδεδεμένα με εκείνα του Μανέ – να τελέσουν κάποια “ηρωική” πράξη, εκτελώντας το καθήκον τους στην κοινή γνώμη και αναφέροντας τι συμβαίνει. Αλλά αναμένουμε από κάθε πολίτη αυτής της χώρας, του οποίου το ψωμί δεν εξαρτάται από τον Μάνε, να συνειδητοποιήσει ότι η υποστήριξη της πάλης των ανθρακωρύχων δεν είναι απλώς μία ηθική πράξη αλληλεγγύης σε μια προαστιακή πόλη της Αλβανίας, αλλά το βαθύ πολιτικό καθήκον για μια καλύτερη Αλβανία».

Καταγγέλλουν άγρια βία και παράνομες κρατήσεις

Εν τω μεταξύ, η σύγκρουση κορυφώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 27 Δεκεμβρίου, όταν μια ομάδα ακτιβιστών της Organizata Politike σκόρπισε φέιγ βολάν στο εμπορικό κέντρο των Τιράνων TEG, ιδιοκτησίας του Σαμίρ Μάνε, καταγγέλλοντας τον ίδιο για την καταστολή κατά των ανθρακωρύχων της Μπουλκίζα. «Σύμφωνα μάλιστα με επίσημα στοιχεία» (σ.σ. ερασιτεχνικό βίντεο που αναρτήθηκε στο facebook), αναφέρουν οι ακτιβιστές, «τους διαδηλωτές απώθησε βίαια ένας ικανός αριθμός ιδιωτικών security σ’ ένα μικρό δωμάτιο μέσα στο εμπορικό κέντρο για περισσότερο από 15 λεπτά, ασκώντας τους τόσο σωματική, όσο και ψυχολογική βία». Μάλιστα, κάνουν λόγο για άγριο ξυλοδαρμό των συμμετεχόντων στη διαμαρτυρία, σημειώνοντας: «Κορίτσια κι αγόρια ξυλοκοπήθηκαν άγρια με γροθιές και κλωτσιές στα πατώματα του εμπορικού κέντρου μέχρι την άφιξη της κρατικής αστυνομίας».

Και συνεχίζουν: «Δυστυχώς όμως, η κρατική αστυνομία, αντί να συλλάβει τους σεκιούριτι του εμπορικού κέντρου που κακοποίησαν τους ακτιβιστές, συνέλαβε 7 ακτιβιστές τους οποίους οδήγησε και στο αστυνομικό τμήμα». Εκεί, σύμφωνα με την καταγγελία των συλληφθέντων, ο αρμόδιος ανακριτής άσκησε έντονη ψυχολογική πίεση στους ακτιβιστές ώστε να υπογράψουν ψευδείς καταθέσεις. Μετά από περίπου επτά ώρες, η αστυνομία απελευθέρωσε τις ακτιβίστριες Βιτώρη Τσίπι, Μιρέλα Ρούκο, Αλμπίνα Ρούκο και Τζένη Χαϊντάρη, αναφέροντας ότι η ποινική δίωξη εναντίον τους θα συνεχιστεί. «Σε πλήρη αντίθεση με τον νόμο και την κοινή λογική, εξακολουθούν όμως να είναι υπό κράτηση οι άλλοι τρεις ακτιβιστές Φράνκλιν Ελίνι, Μπίσλιμ Λάκνα και Ενρίκο Πετσούλη για πάνω από 72 ώρες», καταλήγει η πρώτη ανακοίνωση.

Μάλιστα, η Organizata Politike εξέδωσε άλλη μια ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Το «κακούργημα» των ακτιβιστών μας είναι ότι έκαναν μέσα στην ανέντιμη περιουσία του Μάνε, αυτό που κάνει εκείνος καθημερινά μέσα στα σπίτια μας, πέταξαν φυλλάδια. Εμείς, στην Organizata Politike, γνωρίζουμε πως όταν σταθήκαμε στο πλευρό των ανθρακωρύχων της Μπουλκίζα, αγγίξαμε το νεύρο αυτού του βρώμικου οικονομικο-πολιτικού συστήματος, χτυπώντας συμβολικά το θηρίο μέσα στη φωλιά του. Γνωρίζουμε επίσης ότι η κυβέρνηση και οι δημόσιοι θεσμοί στην Αλβανία είναι οι λεκάνες όπου ο Μάνε και άλλοι ολιγάρχες πλένουν τα βρώμικα πόδια και τα χέρια τους». 

Τέλος, η Organizata Politike καλεί σύσσωμο τον αλβανικό λαό να παρευρεθεί στο δικαστικό μέγαρο των Τιράνων στις δίκες των τριών ακτιβιστών που θα ακολουθήσουν και ταυτόχρονα να συνεχίσει να δείχνει την αλληλεγγύη του στον δίκαιο αγώνα των ανθρακωρύχων και να μποϊκοτάρει όλα τα προϊόντα του εμπορικού ομίλου του Σαμίρ Μάνε.

*Τα στοιχεία αντλήθηκαν από τις επίσημες ανακοινώσεις της οργάνωσης Organizata Politike στα Τίρανα.

foreign-politics.com

 

Foreign-Politics

Recent Posts

Η επικοινωνιακή καταιγίδα της Δύσης σε Ουκρανία και Γάζα

Η πολυεπίπεδη προπαγάνδα των δυτικών χωρών στις συγκρούσεις στην Ουρκανία και τη Γάζα. Οι μέθοδοι…

3 εβδομάδες ago

Ο Παπανδρέου και οι Άραβες

Ο φιλο-αραβισμός του Παπανδρέου: Ιδεολογια ή στρατηγική; Η στήριξη σε Παλαιστινη και Λιβύη. Η Τουρκία…

7 μήνες ago

Δημοκρατία εσωτερικού, αυταρχισμός εξωτερικού

Χώρες με ισχυρή δημοκρατική παράδοση στο εσωτερικό τους, στην εξωτερική τους πολιτική δραστηριότητα είναι πολύ…

10 μήνες ago

Μεξικό: Ένας αριστερός πρόεδρος απέναντι σε εχθρικά media

Οι καινοτομίες στην επικοινωνία και ο τρόπος που διαχειρίζεται ο Μεξικανός πρόεδρος τα ΜΜΕ. Τα…

1 έτος ago

Η στρατηγική του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Οι ευφυείς και ριψοκίνδυνοι ελιγμοί του Αλέξανδρου. Οι πολιτικές αποφάσεις και οι πολεμικές επιτυχίες με…

1 έτος ago

Οι φαβέλες της Νέας Υόρκης

Οι άστεγοι στις ΗΠΑ. Εικόνες εξαθλίωσης στην πλουσιότερη χώρα του κόσμου. Αιτίες και οι ταξικές…

1 έτος ago