Ο Τραμπ στις 8 Μαΐου σε μια πομπώδη ανακοίνωση γεμάτη ανακρίβειες, ανακοινώνει την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία-ορόσημο για τα πυρηνικά του Ιράν παραμένοντας συνεπής στις προεκλογικές του θέσεις. Υπογραμμίζει επίσης την επαναφορά των κυρώσεων εις βάρος του Ιράν ικανοποιώντας Ισραήλ και Σαουδική Αραβία. Σε αντίθετη γραμμή Η Ευρωπαϊκή Ένωση ψάχνει τρόπο να συνεχίσει τη Συμφωνία, καθώς θίγονται σημαντικά συμφέροντα μεγάλων πολυεθνικών, ενώ η Ρωσία και η Τουρκία δήλωσαν κατηγορηματικά τη δέσμευση τους στη Συμφωνία.
Η Συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, που σύμφωνα με τον Ομπάμα βασιζόταν όχι στην εμπιστοσύνη αλλά στον έλεγχο και την επαλήθευση, πέρα από την προφανή σημασία της αποτροπής του Ιράν από τα πυρηνικά όπλα, είχε και κρίσιμη γεωοικονομική βαρύτητα στις ισορροπίες της Μέσης Ανατολής ενώ συνετέλεσε στη βελτίωση των σχέσεων της Τεχεράνης με την Ουάσινγκτον και τη Δύση γενικότερα.
Οι βασικοί όροι
Η οικονομική διάσταση
Στο σχεδιάγραμμα που ακολουθεί φαίνεται η θετική επίδραση στην Ιρανική οικονομία από την άρση των κυρώσεων, που στην ουσία αποτελεί βασικό λόγο της δυσαρέσκειας ΗΠΑ, Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας για τα αποτελέσματα της συμφωνίας.
Τέλος, μια σύντομη λίστα πολυεθνικών εταιρειών, των οποίων τα συμφέροντα πλήττονται από την επαναφορά των κυρώσεων στο Ιράν είναι οι:
Που βρίσκονται οι σχέσεις των δύο χωρών και πως θα έπρεπε να είναι βάσει των…
Η πολυεπίπεδη προπαγάνδα των δυτικών χωρών στις συγκρούσεις στην Ουρκανία και τη Γάζα. Οι μέθοδοι…
Ο φιλο-αραβισμός του Παπανδρέου: Ιδεολογια ή στρατηγική; Η στήριξη σε Παλαιστινη και Λιβύη. Η Τουρκία…
Χώρες με ισχυρή δημοκρατική παράδοση στο εσωτερικό τους, στην εξωτερική τους πολιτική δραστηριότητα είναι πολύ…
Οι καινοτομίες στην επικοινωνία και ο τρόπος που διαχειρίζεται ο Μεξικανός πρόεδρος τα ΜΜΕ. Τα…
Οι ευφυείς και ριψοκίνδυνοι ελιγμοί του Αλέξανδρου. Οι πολιτικές αποφάσεις και οι πολεμικές επιτυχίες με…